Най-добри марки климатици? Коя да избера?

Коя марка климатик да си купя? Кои марки климатици са най-добри? Японски марки климатици? Почти всеки човек си задава тези въпроси, а причината се крие в огромния брой марки, модели и функции. В тази статия ще се опитаме да категоризираме считаните за най-добри марки климатици на пазара и да ви дадем полезни насоки. Надяваме се да успеем ви помогнем при избора.

коя марка климатик да си купя

Всяка година с настъпването на лятото търсенето на хубави марки климатици се увеличава значително. В този момент повечето от нашите съграждани обмислят да се сдобият с това полезно, но не много евтино устройство. И поради факта, че съвременният пазар на климатични системи е наситен с огромно разнообразие на марки и модели с различни опции, функции и характеристики,( да не говорим и за ценовия диапазон) не е чудно да сте объркани коя марка климатик да си купите за вашия дом.

 

Как да направя правилния избор?

Всъщност, за да направите правилния избор, трябва да знаете по какви критерии да ги оценявате. Като тези прословути критерии ви предлагаме да се разграничат на три: качество, практичност и разбира се, цена. И трите критерия имат приблизително една и съща стойност. Тъй като качеството на устройството отразява не само характеристиките (като ниво на шум например), но и неговия ресурс или броя години, които ще ви служи вярно новата сплит система. Практичността е не по-малко важна, защото когато купувате климатик с режим на отопление, получавате значително предимство – способността да се отоплявате в междинните сезони, когато е студено през нощта, а отоплителният период все още не е започнал.

И така как да определя коя марка климатик да си купя, без да се сблъскам с неудобството свързано с инсталацията и работата му?
На първо място, вземете решение за неговата мощност, вид и допълнителни функции.

Как да избера между всички тези обявени за най-добри марки климатици?

Основните моменти, чрез които решаваме кой климатик да изберем за нашите нужди  са:

 • Цената;
 • Страна на произход;
 • Видове и модификации- стенен, таванен, колонен, подов и т.н;
 • Мощност и консумация на енергия, висока енергийна ефективност;
 • Външен вид и размери, тихо работещи  вътрешни и външни тела;
 • Функционален комплект;
 • Гаранцията.

Всеки от тези критерии се определя от съответните характеристики на вашето помещение и бюджетните ви възможности.

Коя марка климатик да си купя?-цена, качество, произход

Японски марки климатици

Когато мислим над въпроса-коя марка климатик да си купя, тогава разбира се, вземаме предвид марката и страната на производство. А те от своя страна, често диктуват цената. Дори и да нямате представа коя компания прави най-добрите марки климатици, сте чували най-известните имена в климатичната индустрия. Повече от 60 години Япония е начело на този пазарен сегмент. Повечето от изобретенията, свързани с хладилното оборудване, са направени там. Така, че Япония се счита за безспорен лидер и определя общите темпове на цялата индустрия.

 

В тази връзка, избирайки японски марки климатици, определено можете да разчитате на най-високо качество на предлаганите продукти. А цените напълно отговарят на качеството. Като най-добри марки климатици и производители си струва да отбележим компаниите  Mitsubishi , Daikin , Fujitsu, Fuji Electric, Toshiba, General, Panasonic и Hitachi. Всички тези японски марки климатици имат високи оценки на енергийна ефективност. Това означава, че ви предлагат възможност за затопляне и охлаждане на дома ви възможно най-евтино.
Изключително високо ефективни и икономични за отопление са хиперинверторните модели A+++ ,което е най-високата енергийната ефективност на уредите.

 

Например висококачественият ХиперИнвертор на японската компания   FUJI ELECTRIC RSG-12 KGTA, гарантира висока надеждност и ефективност на отлична цена. Отличава се с висока мощност и отличен клас на енергийна ефективност, както на охлаждане така и на отопление- А+++. Лесна поддръжка, икономичен и мощен режим на работа, ниско ниво на шум. С безупречната си работа и отлични функции, този хиперинвертор напълно заслужава място в челните позиции на най-добри марки климатици.

най-добри марки климатици

Климатични устройства произведени в Китай, Южна Корея, Турция

Следващата категория хубави марки климатици включва устройства от Южна Корея, Китай, Турция. Производителите Gree, LG, Beko, Midea, Treo, FLUO, Gree, Nippon. Те догонват японските марки климатици, както по отношение на качество и технологии, така и по отношение на цените. Цените на някои от тях може да  бъдат с около 10 до 30% по-ниски от споменатите по-горе конкуренти.

GREE е единственият производител от бранша на климатизация в Китай, който е бил отличен като “Световна търговска марка”. Климатиците Gree  имат всички необходими функции за осигуряване на комфорт във всяка стая. Оборудването придоби популярността си поради непрекъсната работа, лесната експлоатация и достъпната цена. Продуктите на GREE се продават в големи количества в повече от 200 страни и региони, докато климатиците от собствената търговска марка на компанията GREE се продават в повече от 100 страни и региони. Филтърните елементи на устройствата почистват въздуха от прах, гъбички и алергени. Климатиците Gree имат функция за самодиагностика и при незначителни проблеми те коригират всичко самостоятелно – това значително улеснява използването. Тази марка напълно заслужава мястото си в категория-най-добри марки климатици.

Климатиците Midea също са едни от най-често срещаните. Това се дължи на големия асортимент и достъпната цена. Устройствата подават въздух в две посоки, което осигурява комфорт, докато сте в охладеното помещение. Безшумните климатици се вписват перфектно в спалнята, дори и в режим Turbo. Филтрация, автоматична диагностика, безпроблемна работа са основните предимства на марката. Въпреки своята простота климатичното оборудване Midea се е утвърдило добре на пазара и е доста търсено.

В обобщение

Но не забравяйте, че не всичко, което блести е злато и не всичко, което е скъпо е добро. Понякога можете да получите впечатляваща отстъпка на много висококачествени и скъпи модели. В зависимост от натоварването и сезона, се провеждат различни промоции на климатична техника, благодарение на които можете да получите скъп климатик на много добра цена. Също така е възможно да получите безплатен монтаж при закупуване на климатици Daikin. Самите серии Daikin FTXB и Daikin FTXC са едни от най-изгодните по отношение на цена и качество. Защото за сравнително малка сума, получавате климатик от водещ лидер в индустрията.

коя марка климатик да си купя

Избор на мощността на климатика

Основният „показател“ за ефективността на всеки климатик е неговата мощност. Качеството на полученото охлаждане или отопление, непрекъснатата работа на климатика и жизненият му цикъл, зависят от правилния избор на мощността му. Знаейки това, трябва да изберете мощността на устройството въз основа на размера на помещението, което то ще охлажда или отоплява. Важно е също да имате предвид, че не е необходимо да купувате много по-мощен климатик, отколкото се изисква. В противен случай ефективността на вашата климатична система ще бъде по-ниска, а средната консумация на енергия по-висока.

Други важни фактори от, които ще бъде повлияна производителността на вашия климатик са:

 • Вид на помещението и неговото предназначение-ако обекта е с търговска цел, например фитнес център или кино, трябва да се предпочитат модели с по-висока производителност;
 • Изложение на помещението- север, юг, изток, запад. Важно е също дали е много слънчево, последен етаж ли е, плоча или покрив с керемиди и т.н;
 • Дизайн и характеристики на помещението-наличието на прозорци, врати, височина на тавана, брой етажи и т.н. Тези характеристики влияят и върху избора на мощност в посока на нейното увеличаване;
 • Броят на хората и оборудването-работещите устройства генерират допълнителна топлина, така че не пропускайте този факт, когато купувате климатично устройство.

Понякога изборът на климатични устройства е сложна задача и изисква индивидуален подход. Закупуването на качествен и икономичен климатик трябва да бъде поверено на професионалисти.

Изчисляване на мощността

Всеки климатик има техническа документация, в която има такъв показател като BTU / h. Този параметър отговаря за капацитета на охлаждане и може да бъде показан в описанието на модела. Така познатите днес означения  9-ка, 12-ка, 18-ка, 24-ка, всеки модел има своя собствена мощност BTU / h.
За да определите колко е това в киловата, е необходимо да се приложи формулата – 1 BTU / h * 0,293.
В резултат на това получаваме
-2,64 kW (модел 9 -ка);
-3,52 kW (модел 12- ка);
-5,28 kW (модел 18-ка );
-7,0 kW (модел 24-ка).

За по-голямо удобство може да използвате нашият калкулатор за климатици  или следният списък:

Технически характеристики и различни функции

Днешните най-добри марки климатици идват с много допълнителни функции като:

 

 • Вентилация- система за пускане през зимата, когато топлият въздух, се натрупва към тавана, трябва да бъде равномерно разпределен в цялата стая;
 • Пречистване на въздуха-преди топлообменника въздухът преминава през филтърна система. Домашните климатици могат да бъдат оборудвани с груби филтри (груб прах) и фини филтри, в които се улавят частици прах, дим и цветен прашец. Въглеродни филтри, които премахват миризми, за улавяне на микрочастици, електростатични филтри и най-добрите HEPA филтри, които улавят наночастиците с прах;
 • Дренаж/ DRY функция за намаляване на влажността на въздуха, предпазва от образуване на мухъл, премахва вредни микроорганизми;
 • Йонизация -пречистване, освежаване и насищане на въздуха с аниони;
 • Овлажняване;
 • Промяна в посоката на потока- опцията ви позволява да отклонявате въздушния поток в желаната посока, като избягвате струята на студен въздух директно върху хората;
 • Автоматичен режим – климатикът независимо избира режима и интензивността на работа;
 • Нощен режим за комфорт при сън и енергоспестяване;
 • Плазмен пречиствател за въздух;
 • „Точково“ охлаждане или отопление;
 • Забавено стартиране на компресора;
 • Защита от топлинно претоварване;
 • Предпазване от замръзване и т.н.

Видове и модификации климатични устройства

В зависимост от мястото на приложение и мощността, климатиците са разделени на видове:

 • Климатици с WiFi адаптер /управление

  Позволява ви дистанционно да включите, изключите и конфигурирате системата с помощта на таблет или вашия смартфон. Това е много удобно, например, тръгвайки към дома от работа, докато все още сте на улицата, в колата или в градския транспорт. Можете да включите климатика и да зададете желания режим на работа на климатичната система – у дома ви очаква приятен микроклимат. За да направите това, просто трябва да инсталирате специално безплатно приложение на вашия смартфон (таблет) и можете да управлявате дистанционно вашата климатична система. Тези климатични системи са широко използвани и намират проложение в Smart Home системите;

 

 • Сплит система

  Има едно външно и едно вътрешно тяло. По този начин основният източник на шум – компресорът, разположен във външното тяло, е монтиран извън стаята.А вътрешното тяло, което е монтирано в стаята, работи почти безшумно. Има няколко подвида на  сплит системи и всички те се различават помежду си по вида на вътрешното тяло, изборът на който зависи от техническите условия на конкретно помещение.

 

 • Mулти сплит система

  Едно външно тяло е в състояние да обслужва няколко стаи едновременно и това се дължи на възможността за свързване от 2 до 5-6 вътрешни тела от всякакъв тип към него.

 

 • Инвертори 

  Тяхната цена е малко по-висока от конвенционалните модели, но имат важно предимство. Конвенционалните  работят на пълни обороти, докато постигнат зададената им температура. Това съвсем не е икономичен режим на работа. Докато при  инверторните, компресорите са по -усъвършенствани с плавно, цифрово регулиране на мощността. По време на работа те консумират до 30% по-малко електроенергия! Това се постига чрез плавна промяна на скоростта на компресора. Отказът да се редува включване / изключване на компресора в полза на постоянно и непрекъснато регулиране на мощността, позволява на инверторния климатик не само да намали (значително!) енергийната консумация и нивото на шума, но и точно да поддържа температурните параметри, зададени от потребителя. Освен това, да закупите инверторен климатик означава да закупите агрегат, който работи ви топли през зимата и може да работи при температури до -20 ° C.

 

 • Професионални климатични устройства 

  Колонните климатици са специален тип климатични устройства, проектирани да осигурят комфортни условия в големи площи. Подходящи за търговски и обществени сгради с голям трафик като кафенета и ресторанти, хотели, офиси, библиотеки, болници, музеи и изложбени зали.

 

Гаранционно и сервизно обслужване

Разбира се, гаранционното и сервизното обслужване също е много важно. Съвременните климатични устройства са на ниво и рядко има повреди в гаранционния срок. Всички известни и рентабилни марки имат добро гаранционно и сервизно  обслужване. Важно е също така да закупите своето климатично устройство не само от фирма вносител, а от  такава, която има квалифициран екип за качествен монтаж, профилактика и след гаранционно обслужване.
В климатичната индустрия  има пикови периоди. Например разгара на лятото и студените зимни месеци, когато устройствата работят по 24 часа в продължение на седмици. Тогава е възможно да възникнат проблеми и повреди.

Не забравяйте, че избора на качествена марка е малко вероятно да ви създаде проблеми. Покупката на климатична система е решение в дългосрочен план. За това е толкова важно, разумно да изберете вашият климатик и монтажници. Компромисите с качество, монтаж и марка в последствие може да доведат до ремонти и непредвидени разходи. Качеството и надеждността на избрания продукт е от изключително значение за дългия му експлоатационен живот. Същото така не забравяйте и редовната поддръжка и почистване на филтрите от ваша страна. Всички останали поддръжки е желателно да се извършват от професионалисти поне два пъти годишно – средата на пролетта и началото на есента.

Най-добри марки климатици: заключение

В наши дни пазара е залят от изобилие на климатици. Голяма част от тях може и да нямат след гаранционно обслужване и е по-добре да се избягват. Често хората избират по-евтини и за сметка на това некачествени климатици, за да спестят пари. В последствие се оказва, че на са доволни и остават разочаровани заради непредвидените високи разходи за ремонти.

Всички марки, споменати тук и тези в нашият сайт се открояват с висока енергийна ефективност, гарантирано качество и отлични функции. Ако се придържате към добре познатите имена, е малко вероятно да имате проблеми с работата на климатика ви и той ще има дълъг експлоатационен живот. Марките, които трябва да се избягват са измамно евтините. Те са евтини по някаква причина! По -ниската цена трябва да ви говори за ниска надеждност и възможно наличие на проблеми. Тя е индикатор, че са направени компромиси било то при проектирането,  производството, ниската им степен на икономичност, недостатъчен капацитет и т.н. Компромиса с евтин климатик може да стане причина за неразумно изхарчени пари.

Надяваме се, че нашата статия ви е помогнала при избора и е отговорила на въпроса – коя марка климатик да си купя? Пожелаваме ви успешна покупка! Не забравяйте,че ключът към качествената работа и поддържането на пълната гаранция на производителя е инсталирането на климатик, извършено на професионално ниво. Ако имате колебания или се нуждаете от допълнителна консултация, не се колебайте да се свържете с нас.  Нашият екип с радост ще ви помогне и насочи. Ако искате да научите още полезна информация може да я намерите тук.

2 Отговори на “Най-добри марки климатици? Коя да избера?”

 1. erd каза:

  Много добре в модерният свят всички имаме нужда от климатици

 2. Иван каза:

  От китайските производители сте пропуснали Haier и Hisence.Те са най-качествени и надеждни след Gree.От останалите които сте споменали единствено Midea и Nippon са добри..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *