Избор на климатик-сплит система или мултисплит?

При избор на климатик всеки човек мисли как да подобри микроклимата в апартамента, къщата или офиса си. В горещите и знойни летни дни, всеки обича да  се прибере в освежаващо охладения си дом. Или обратното премръзнали от студ да се приберем в топлия си уютен дом. Наличието на  климатични системи у дома и на работното място в днешни дни е нещо обичайно. Въпросът е само коя система да изберете, за да получите най-добрите резултати.

За това много хора биха искали да знаят какво е сплит система и мултисплит и по какво се различават. И това не е изненадващо – тази информация ще ви позволи да направите информиран избор на климатик за отопление и охлаждане сред многото модификации, представяни от водещите световни производители в широк спектър. В днешно време на пазара може да откриете огромен избор от възможности. Климатиците имат повече функции и възможности от всякога. Важното е кой ще работи най-добре във вашата ситуация и за вашия бюджет.

Ако се колебаете и сте объркани от огромния избор при покупката на климатик и искате да научите още полезна информация, може да прочетете нашите статии –Най-добри марки климатици? Коя да избера?  и Топ марки климатици в света

Какво е сплит система?

 • Свързва едно вътрешно тяло с едно външно тяло;
 • Инсталира се лесно и ненатрапчиво на сгради;
 • Ефективен и рентабилен начин за отопление и охлаждане на вашия дом на достъпна цена;
 • Осигурява едно просто решение за едностайни допълнения, офиси, търговски обекти и т.н.

Повечето съвременни климатици са отделна сплит система, която има два блока – външен и вътрешен. Вътрешните тела са различни разновидности – касетъчни, стенни, канални, колонни и др. Като най-популярни са стенните. Двете части на сплит системата са свързани по фреонови маршрути, които включват медни тръби за хладилния агент, дренажна тръба и електрически кабели. Външният модул е монтиран на или в близост до стената извън съответното помещение или пространство, което искате да се охлади или отоплява. Устройството се състои от компресор, кондензатор, бобина. Двете свързани тела образуват климатичната сплит система. Елегантно изглеждащото вътрешно тяло се състои от охладителната серпентина, вентилатор и въздушен филтър.

избор на климатик

Как да изберем сплит система

При избор на климатик за отопление или охлаждане, трябва да се имат предвид редица фактори. Като начало си струва да вземете решение за вида на вътрешното тяло, в зависимост от интериорния дизайн на стаята и свободното пространство. Струва си да проверите максималното и минималното ниво на шум по време на работа, както и температурния диапазон, при който оборудването ще функционира правилно. Ако цената на сплит системата е от основно значение, тогава можете да намалите разходите, като изберете устройство с малък набор от функции. Колкото по-малко допълнителни функции има, толкова по-евтина е климатичната система. Също така не забравяйте да вземете предвид квадратурата на стаята и мощността. За ваше удобство може да използвате нашият калкулатор за климатици  или следният списък:

Какво е мултисплит система?

 • Свързва няколко вътрешни тела към едно външно тяло;
 • Много удобни за инсталиране в много помещения и големи предприятия;
 • Осигурява индивидуален контрол на настройките на температурата в различните помещения;
 • Позволява вътрешни тела от различни стилове и капацитет в една система за индивидуални и уникални  решения. 

избор на климатик за отопление

Мултисплит системите се различават по това, че няколко вътрешни тела могат да бъдат свързани към едно външно тяло. Но принципът на действие е подобен на обикновена сплит система. Вътрешните тела могат да бъдат с различен капацитет, мощност и дизайн, съобразени с интериора на помещението и функционалност отговаряща на вашите потребности. Хубавото на мултисплит системите е че не се влошава и натоварва фасадата на сградата с множество външни тела. Особено удобно е в случаите, когато липсва място за монтаж на повече външни тела или при конкретно изискване поради вида на сградата.

Мулти сплит система или множество сплит системи?

Една сплит система може да е идеалният избор на климатик за отопление и охлаждане. И не просто охлаждане и отопление, но осигуряване на максимален комфорт и чист въздух, което е задачата на съвременния климатик. Пример за това е новият модел TOSHIBA SUPER DAISEIKAI 9 с допълнителна система за пречистване и йонизация на въздуха. Лидера на TOSHIBA за 2019 година ви гарантира ненадминат комфорт, здравословна атмосфера и отлично благополучие. 

Но има и ситуации, когато се изисква инсталирането на няколко системи в един апартамент или къща в различни стаи. Ако се планира да се климатизират няколко помещения или стаи, човек може да бъде изправен пред избора на няколко отделни климатични сплит системи или една мултисплит система. Всяка от тях има своите достойнства. И тук идва въпроса: по – изгодно ли е да се инсталира мултисплит система вместо няколко отделни сплит системи?

Поради наличието само на едно външно тяло и единично инсталиране изглежда ,че мултисплит системата е по-евтин вариант, но на практика често цената им е подобна. Изборът между двете системи обикновено се определя от характеристиките на помещенията, които желаете да климатизирате. Ако например става въпрос за многостаен апартамент и има ограничения за инсталирането на външното тяло, тогава в този случай мулти сплит системата ще е единственото решение.  Препоръчително е да инсталирате климатичните системи на лесно достъпни места за по нататъшна поддръжка.  Когато избирате климатично оборудване, трябва да вземете предвид характеристиките на определеното помещение. Има смисъл да инсталирате мултисплит система при наличието на следните фактори:

 • Ограничено пространство на външната стена;
 • Изискванията за екстериора на сградата не позволяват монтирането на няколко външни тела;
 • Нивото на шума също има определени ограничения;
 • В помещенията има вътрешни стаи, които нямат външни стени.

Предимства и недостатъци

И сплит и мулти-сплит системите си имат своите предимства и недостатъци. Избор на климатик тип мултисплит система ви предоставя по-добра естетика и добро решение при ограничени външни площи.  Предимството е и удобната поддръжка, която е свързана с намаляване на общия брой модули, всеки от които би трябвало да бъде достъпен отделно. Този фактор също влияе върху сложността на инсталирането, тъй като няма нужда от свързване към електропровода на всеки отделен модул. Основният проблем при мултисплит системата е полагането на дълги фреонови пътища за свързване на външния блок към вътрешните.  Предимството  при избор на климатик тип сплит система е по-елементарната конструкция и бързият и лесен монтаж и затова е възможно да струват по-малко.

Инсталирането на мултисплит система създава малко повече трудности, тъй като често отделните вътрешни тела са далече от външното тяло. Но пък съвременните мултисплит системи позволяват наличието на различни видове вътрешни тела, които могат да бъдат с различен капацитет и функционалност. Това ви дава възможност да подходите по-гъвкаво при избора им. Също така е много удобно за хора, които се чувстват комфортно при различни температури, но живеят в една и съща къща. Изборът на вътрешни тела има само едно ограничение – общата им мощност не трябва да надвишава възможностите на външното тяло. 

Независимо дали търсите климатик за малка или голяма площ, сплит система или мултисплит, нашият екип с радост ще ви помогне да вземете най-доброто решение при избор на климатик за Вашите нужди. Ще вземем предвид вашите уникални изисквания, ще помислим за текущите разходи, поддръжката, енергийна ефективност и дълъг експлоатационен живот на климатичното оборудване.  Закупуването на климатик е инвестиция за бъдещето. Екипа на  “МУЛТИ-КЛИМА” е  с дългогодишен опит в продажбата и инсталирането на климатични системи. Предлагаме пълен пакет от услуги в сферата, както и голямо разнообразие на модели от реномирани производители с доказано качество.

Ние можем да ви предложим :

Климатици на бюджетно ниво
(от 00,00 лв до едиколко си лв.)
Марки Gree, LG, Beko, Midea, Treo, FLUO, Gree, Nippon.
Моделите на тези производители са добри както по отношение на качество и технологии, така и по отношение на цените. Обикновено се правят в Южна Корея, Китай, Турция. Предлагат се за продажба различни категории сплит системи. Може да закупите добър климатик с 1 г. гаранция.

Климатично оборудване от среден клас ( от 00,00 лв до 00,00 лв)
Марки – ………………………………………
Моделите на сплит системи за апартаменти на тези производители имат по -висока качество на изграждане и компненти, подобрени технически и естетически показатели, много функционални възможности.
Производство : Тайланд, Малайзия ??? и т.н
Гаранция: от ……..г. до ……….г.

 

Елитно ниво на оборудване
(от 00,00лв до __, __ лв )
Марки: Daikin,  Mitsubishi Electric, Toshiba, Fujitsu General, Panasonic
Климатиците от този сегмент имат най -високо качество на сглобяване, първокласни компоненти, най – широко ниво на функционалност и модерни технологии, дизайнерски решения за външен вид.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *