Защо е важна профилактика на климатици и какво включва тя?

Профилактика на климатиците е най-удачно да се извърши преди или след активните сезони на използване на климатичните системи. Редовното почистване на климатиците значително намалява вероятността от повреда, удължава живота на климатичните устройства и осигурява по-ефикасен режим на работа. За максимално добра и ефективна работа е препоръчително поне веднъж годишно да се прави профилактика на климатиците. Много често след като си инсталираме климатични устройства, свикваме с добрата им работа и ги приемаме за даденост, започваме да се отнасяме нехайно. Има много фирми предлагащи почистване на климатици, към които може да се обърнете за професионална грижа.

профилактика на климатици

 

Какво ще се случи, ако не се извърши профилактика на климатиците? Необходимо ли е да се прави редовно профилактика и какво включва едно почистване на климатици? Защо е важна профилактиката на климатиците? Тези въпроси ще разгледаме в тази статия.

Какво ще се случи, ако не се извърши профилактика на климатиците ?

Ако не се провежда редовна профилактика се случва следното: топлообменници, вентилатори, филтри, дренаж се запушват и наслояват с прах, мръсотия, плесени, малки насекоми и т.н. Въздухът, който се отвежда в стаята за охлаждане, не се пречиства по никакъв начин. Насъбраните частици прах, микроби и бактерии се връщат в стаята, а ние дишаме този охладен, но вреден и мръсен въздух. И ако децата са вкъщи? Освен това, ако дълго време не са почиствани климатиците във вътрешното тяло на климатика може да се образува плесен, чиито частици могат да попаднат обратно в стаята с въздуха.

Всичко това забележимо влошава работата на климатичните устройства. Натоварването на компресора се увеличава и с течение на времето тази най-скъпа част от климатика може да се развали. Понякога цената за подмяна на компресора е повече от половината от стойността на целия климатик. Климатикът започва да охлажда стаята забележимо по-зле, не се изключва, образно казано се „задавя“, което носи неудобство и проблеми на всички. И тогава, изчерпал ресурса си, той просто се разваля. В някои случаи ремонтът не винаги има смисъл, тъй като стойността му може да се изравни с цената на нов климатик. Ето защо е по-добре да извършвате профилактика навреме – това е много по-евтино и не е толкова проблемно.

 

Какво е включено в обхвата на услугите за почистване на климатици? 

Профилактиката на климатиците и поддръжката им включва проверка на всички системи на оборудването, за да се гарантира, че ще работи максимално добре и без повреди.

  •  Почистване на вътрешното тяло , фини и груби филтри, ротор;
  • Почистване и дезинфекция на топлообменниците (обикновено се използва специален почистващ препарат);
  • Почистване и дезинфекция на топлообменника на вътрешното тяло и неговите филтри;
  • Почистване и дезинфекция на дренажа;
  • Почистване на лопатките на вентилатора на външното тяло;
  • Замерване на количеството и налягането на фреон при режим на отопление и охлаждане, при необходимост климатика се зарежда с фреон;
  • Проверка на всички възли, връзки, електрически части. Тестване на работата на устройството в различни режими;
  • Проверка на фреоновата линия от външното към вътрешното тяло за цялост и херметичност.

Важно е да добавим, че тъй като един климатик се състои от много модули и компоненти, понякога може да изисква доста работа. Всичко зависи от състоянието на оборудването. Много зависи от това къде се намира, колко често се използва, каква степен на замърсяване на въздуха има в района и на закрито. Понякога се случва след  3 месеца работа през лятото, външното тяло да е напълно запушено с прах, пухчета от топлите, вредни изгорели газове и други мръсотии. А у дома може да имате пухкави домашни любимци. И ако сте започнали и малък ремонт, тогава когато включите климатика, той ще „издърпа“ целия прах вътре в устройството.

 

Този набор от услуги ви позволява да премахнете дори незначителни повреди и неизправности, както и да предотвратите тяхното възникване в бъдеще. Подобна профилактика на климатиците показва отлични резултати, като значително удължава живота на оборудването ви. Ето защо трябва редовно да провеждате тази процедура за почистване на климатиците.  А ако планирате да закупите климатик, можете да се разберете с продавача за всички нюанси на услугата. Също така да сключите договор за поддръжка и  предоставяне на такива услуги. Това ще бъде печеливша инвестиция.
Ако се колебаете за покупката на климатик и искате да научите полезна информация, може да прочетете нашата статия –Най-добри марки климатици? Коя да избера?

Защо е важна профилактиката на климатиците?

Много е важно при профилактиката на климатиците да се почистят отлично основните компоненти през които циркулира въздуха. За да работи ефективно климатикът е важно топлообменниците му да са чисти. Наслояването на прах, мръсотия и плесени в климатичните системи намаляват ефективността им и затрудняват работа. Те се отлагат в климатичните системи, пропиват се във филтрите и частите. След това се появяват неприятни миризми.

Когато климатикът е замърсен се проявяват различни шумове във вътрешното или външното тяло. Неприятен шум може да се появи от турбината на вътрешното тяло, ако е силно замърсена. Това допринася за натоварване на електромотора и се появява характерен неприятен шум, което е свързано със завишаване на консумацията на електроенергия. Това може да доведе до сериозни проблеми с прегряване компресора или компресорното масло. При редовна профилактика и почистване на климатиците спестявате електроенергия и средства за възникнали проблеми и ремонти.

Друг важен фактор за пълноценната работа на един климатик е да функционира с точно определено количество фреон – нито повече, нито по-малко от необходимото. При климатични системи, на които не е правена профилактика често се налага да се коригира количеството на фреон, за да се възвърне нормалната му ефективност.

Необходима ли е редовната профилактика на климатиците?

Редовната профилактика и почистване е ключът към дълголетието на почти всяка съвременна технология. Това се отнася за компютри, хладилници, перални и разбира се, климатици. Процедурата за профилактика и почистване на климатиците е желателно да се извършава два пъти годишно. Въпреки това много собственици не обръщат много внимание на този въпрос. В резултат на това оборудването им се разваля, което води до допълнителни разходи за ремонт. Но решението на проблема е просто и достъпно – профилактика на климатиците. Още информация и съвети относно почистване на климатици и профилактика може да прочетете тук….

 

Обикновено за почистване на климатици се използва специален компресор с  вода под налягане за почистване на външните тела, парогенератор, манометър (за следене на състоянието на фреона в системата), специален дезинфектант за почистване, набор от ключове, отвертки, цилиндър с фреон (ако е необходимо )и т.н. Ето защо е по-добре регулярната профилактика на климатиците да бъде поверена на професионалисти, които са добре запознати със специфичните характеристики на различните модели. Хора, които имат опит, имат нужните умения, специално оборудване и разрешение за извършване на такава услуга. Така спестявате пари и нерви и удължавате живота на това прекрасно устройство.

Ако имате някакви въпроси или се нуждаете от допълнителна консултация и съвет, не се колебайте да се свържете с нас.  Нашият екип с радост ще ви помогне и насочи. Предлагаме пълен пакет от услуги в сферата на климатичната техника, както и голямо разнообразие на модели от реномирани производители с доказано качество.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *