Няколко интересни факта за климатиците, които може би не знаете. Част 2.

Вероятно темата за климатичните инсталации не ви се струва особено интересна – освен ако не сте HVAC техници, или пък ако не търсите да закупите нов климатик.

Да изчетете цяла една книга с информация за климатиците, разбира се, не е особено забавен начин да прекарате следобеда си, нали?

Не и според автора Салваторе Базиле, който в своята книга Охлаждане: Как климатикът промени всичко по интересен начин показва как историята на човечеството постепенно се опитва да преодолее унищожителните ефекти на горещото време.

И все пак ако идеята да прочетете 288 страници за климатиците ви се струва безинтересна, ние ви предлагаме 15 факта, които сигурно не знаете, извадени от книгата на Базиле:

1. Случвало ли ви се е да отидете на кино, само за да избягате от жегата? Не сте единствените. В далечната 1917 година е нямало климатици за дома, ето защо собствениците на театрите са пълнели залите си като рекламират „най-модерният“ леденостуден климатик с букви, покрити с ледени висулки на рекламните им надписи.

2.През 1736г. Камарата на общините във Великобритания е била охлаждана от двуметрово, ръчно управляемо въртящо се колело, което функционира като вентилатор, но в огромен размер. Човекът, който управлявал манивелата се наричал Вентилатор.

3.Първата машина за лед е патентована още през 1851г. , но изобретението било потушено от интересите на американците в продължение на десетилетия поради наличието на обширна мрежа, която съхранявала и транспортирала леда от северните райони.

4.Значителен брой охлаждащи машини били разработени в ранен етап, но било трудно да се навакса с производството им. Една такава машина през 1891г. превърнала бирария и ресторант в „Леден дворец“ чрез процеса на охлаждане. Така хората, които забелязали заскрежените тръби и 20-те градуса по-ниска температура вътре, просто решили да приветстват новооткритото явление.

5.Анонимен милионер от Калифорния е бил първият човек, който е използвал климатик, за да охлади стая с размери 6 на 9 фута, което наложило изграждането на фалшива стена, където да се крие охлаждащата машина, по-голямата част от която се намирала на покрива.

6.Две от най-ранните вентилационни системи били инсталирани през 1899г. в дисекционните зали (за мъртъвци) към университета Корнел, а през 1903г. вентилационни системи били поставени и в нюйоркската фондова борса.

7.Уилис Кариър – геният, който стои зад съвременната климатична система, бил толкова погълнат от изобретението си, че веднъж заминал на бизнес пътуване с огромен куфар, в който сложил нищо друго освен една носна кърпа. Гениално?

8.Първият напълно климатизиран дом бил построен в Минеаполис през 1913г. от Чарлз Гейтс, известен като човекът „похарчи-милион“, който бил наследник на наследство, натрупано от продажба бодлива тел. Имението заело пространство колкото три градски паркинга, също така било изградено със златен водопровод, както и огромна бална зала. За съжаление, Гейтс така и не успял да се наслади на всичко това, тъй като починал по време на ловно пътешествие, преди къщата да бъде напълно готова.

9.Хърбърт Хувър е първият американски президент, който е имал климатик в Овалния кабинет. Само няколко месеца след срива на стоковите борси през 1929г. и началото на Голямата депресия, той харчи $30 000 за климатична система.

10.През 40-те за покупката на базов прозоръчен климатик е трябвало да похарчите около $350, което се равнява на почти $3,500 днешни пари.

11. Голямата лятна ваканция се дължи основно на жегите Интересна, макар и недоказана, теория е твърдението на някои историци, че на много места, особено в топлите райони, лятната ваканция се е зародила не за да си почиват учениците, а просто, защото е било прекалено топло, за да се работи. Всъщност, на някои места дори производствените звена и правителствените офиси са били затваряни поради невъзможните температури. Сега, разбира се, почти навсякъде училищата се охлаждат, но любимата на всички голяма лятна ваканция още съществува. Интересно изключение е Япония, където учениците прекарват между 240 и 250 дни годишно в училище, при средна цифра 180 за Северна Америка. Нищо чудно, че Япония произвежда някои от най-добрите продукти на света!

12.Климатиците са отговорни за възникването на популярния в Щатите термин „Summer blockbuster”.Може би сте обръщали внимание на факта, че през лятото премиерите на нови филми са много по-чести. Това явление има интересно обяснение. Едни от първите индустриални клиенти на климатици са кината по източното крайбрежие на Съединените щати. Още през 30-те години киносалоните, които масово рекламирали “ледения си въздух”, привличали огромни тълпи от публика, желаеща не само да се забавлява, но и да се спаси от тежките летни температури в климатизираните помещения. Не след дълго, маркетинговите отдели на големите продуцентски компании забелязали този факт и започнали да пускат филмите си именно през този сезон. Така се зародил терминът „Summer blockbuster” или „Летен хит“.

13.Китай може да се похвали с първата в света „охладителна система“

Прародителят на модерната климатична система бил измислен в Китай през II-ри век и представлявал гигантски ръчно задвижван вентилатор. Неговата мощност била изумяваща – с едно завъртане можела да се охлади цяла зала, пълна с хора.

14.Човешкият организъм днес е много по-слабо толерантен към високи температури

Никой не би се отказал от чудесното удобство на охладена стая през лятото, но според някои учени комфортът, който климатичните устройства ни носят, все пак ни струва и друго, освен пари. Различни изследвания ясно показват, че толерантността на нашия организъм към силните летни жеги драстично е намаляла, поради факта, че не ни се налага да се справяме самостоятелно с тях.

15.Климатиците си имали собствена мярка за мощност – „Ice Power”

В зората на климатичната техника, инженерите сметнали за необходимо да определят някаква мярка за мощност и така се родил оригиналният термин „Ледени сили“. Както и при конските сили, „ледените сили“ обозначавали конкретна ситуация: колко ледени кубчета биха били необходими, за да се произведе дадено количество охлаждане.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *