Новият Екологично съобразен хладилен агент (фреон) R32.Предимства и кой пръв го е пуснал в употреба.

Print

klimatici-freon-r32Untitled-300x308

Какво е R-32?
R-32 е хладилен агент от следващо поколение, който ефективно носи топлина и има по-малко въздействие върху околната среда.

Хладилният агент е средство за пренос на топлина.

Климатиците пренасят топлината, докато циркулира хладилен агент между вътрешните и външните модули.

Въпреки че има различни видове хладилни агенти, R-32 е нов хладилен агент, който понастоящем получава най-голям интерес.
Тъй като R-32 ефективно пренася топлината, той може да намали консумацията на електроенергия до приблизително 10% в сравнение с тази на климатиците, използващи хладилен агент R-22. Освен това, в сравнение с широко използваните днес хладилни агенти като R-22 и R-410A, R-32 има потенциал за глобално затопляне (GWP), който е с една трета по-нисък и е забележителен поради ниското си въздействие върху околната среда.

* Източник:
Стойности за 100-годишен потенциал за глобално затопляне (GWP) от Четвъртия доклад за оценка на IPCC. Сравнителен 100-годишен GWP: HFC410A, 2,090; HFC32, 675.

Като единствен производител, който разработва и произвежда както климатици, така и хладилни агенти, Daikin пусна първия в света климатик за домашно ползване
използвайки R-32.

Разработка на R32:

Фреон R32 е разработен и патентован от Daikin, като той се използва в много от новите им модели. Той гарантира ниски емисии и безопасност за озоновия слой. Климатизаторите с R32 са с по-висок енергиен клас, но консумират по-малко електроенергия, отколкото тези с R410A със същите мощности и показатели. През 2016 г. много световни производители започнаха да изграждат своето портфолио именно с фреон R32.

R32 е единственият хладилен агент , който отговаря на изискванията на новия регламент за флуорираните парникови газове, който ще бъде в сила от 2025 г. Този регламент беше приет от Европейския съюз, защото намаляването на въздействието върху хората и околната среда е приоритет за него. Амбициите на производителите са да започнат да произвеждат климатични системи изцяло с новият фреон R32. R32 се налага постепенно и ще измести изцяло масовият R410A.

Класификация на R32:

R32 е класифициран в категория 2 – изключително запалим, но в тази класификация не се обръща внимание на фактори като скорост на горене, минимална и максимална концентрация на газа във въздуха, при която сместа е запалима. Скоростта на горене на R32 е много ниска – под 10 см/с, което означава, че дори и да се възпламени, той изгаря във въздуха без да предизвиква експлозия. Фреон R32 не може да се възпламени от механична искра и искра в електрически ключ, която има енергия по-малка от 0.6 mJ. За да се възпламени трябва по-голяма енергия, например от открит огън. Всеки газ се самозапалва при определена температура, но температурата, при която може да се самозапали R32 е много висока – 648 °С и реално това може да стане много трудно.

Тенденции в хладилния агент

В климатиците са използвани различни хладилни агенти досега. Регламентите все повече стават по-стриктни от по-голямото внимание на глобалната околна среда, благодарение на Протокола от Монреал през 1987 г. и на Протокола от Киото през 1997 г., което води до преминаване към хладилни агенти с още по-малко въздействие върху околната среда.

Въпреки че основният хладилен агент R-410A има потенциал за намаляване на озоновия слой (ODP) от 0, неговият потенциал за глобално затопляне (GWP) остава проблем.

Докато R-32 има потенциал за изчерпване на озона от 0, охладителят има само приблизително 1/3 от GWP на R-410A. Следователно разследването на това обещаващо охлаждане от следващо поколение се е увеличило.

Въпреки това, тъй като R-32 е изключително трудно да се охлажда, употребата му не е била практична досега. Daikin стана първата компания в света, която успее да приложи R-32 на климатици, като използва своя опит като единствен производител, който разработва и произвежда както климатици, така и хладилни агенти.

При работата с R32 се изисква използването на по-специфични инструменти като манометри със скала за R32, машина за събиране на фреон, която да бъде сертифицирана за R32 и детектор за течове при монтаж на външното тяло в закрито помещение.

Понастоящем R-410A е най-често използваният хладилен агент в развитите страни. Все пак, ако всички R-410A бяха преобразувани в R-32, въздействието на глобалното затопляне от HFC през 2030 г. ще бъде намалено с еквивалента на CO2 приблизително 800 милиона тона (19%) в сравнение с продължителното използване на R-410A. 2

* 1)
Стойности за 100-годишен потенциал за глобално затопляне (GWP) от Четвъртия доклад за оценка на IPCC. Сравнителен 100-годишен GWP: HFC410A, 2,090; HFC32, 675.
* 2)
Изчисления на Daikin на базата на теза, Velders et al, PNAS (2009), библиотека на Световната метеорологична организация (WMO)

Сътрудничеството с правителствата и международните организации разшири техническата помощ за развиващите се страни във всеки регион и цели широкото използване на хладилния агент R-32 в целия свят.

С цел широко разпространено използване в целия свят, Daikin не само произвежда и продава R-32, но и предоставя техническа помощ в развиващите се страни в сътрудничество с правителства и международни организации.
В Индия бяха извършени тестове за проверка на инверторни тип климатици R-32. При провеждането на обучение за правилното боравене с R-32 се подобри и техническото ниво. Следователно, Daikin получи искания от различни правителства, включително тайландските и малайзийските правителства, и компанията започва да се насочва към местни производители за техническа помощ за преобразуване в R-32.
Подобни усилия като тези, споменати по-горе, са спечелили висока оценка от Daikin и разнообразни награди.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *